Sterilizarea animalelor de companie - Decizie responsabilă privind sănătatea câinilor și pisicilor
28 Aprilie 2024
|
LUNGEANU ANDREI
Sterilizarea prietenilor noștri patrupezi este un subiect important care adesea ridică multe dezbateri și întrebări. Acesta intervenție este crucială în ceea ce privește sănătatea animalutelor de companie și în acest articol vom explora beneficiile sterilizării și de ce este o alergere responsabilă pentru toți iubitorii de animale.
Ce este sterlizarea și ce presupune această intervenție?
Sterilizarea sau castrarea (la masculi) este o intervenție chirugicala invazivă prin care organele de reproducere ale animalutelor sunt îndepărtate sau inactivate. Acesta procedură se realizează într-un cabinet veterinar, de către un specialist.
În mare parte, steriliziarea/castrarea se poate face începând cu vârstă de 4-12 luni, în funcție de mai multe aspecte privind starea de sănătate a animalelor, cum ar fi talia și rasa acestuia.
Vă recomandăm, să cereți sfatul medicului veterinar atunci când alegeți să optați pentru această intervenție, acesta se vă asigura că animalutele noastre sunt pregătite clinic pentru intervenție.
Beneficiile sterilizării:
1. Descurajarea abandonului și Controlul populației - Unele dintre cele mai improtante rațiuni sunt descurajarea abandonului și controlul populației. Numărul mare de căței și pisici fară stăpân contribuie la suprapopularea și suferință acestora.
2. Comportament sănătos - Marea majoritate a animalelor sterilizate tind să aibă un comportament mai calm și mai puțîn agresiv. De asemenea, reducem stresul din perioada de „călduri”, astfel diminuăm traumele prietenilor blănoși.
3. Consolidarea sănătății - Sterilizarea poate reduce riscul anumilor afecțiuni medicale grave, de exemplu cancerul de reproducere și afecțiuni uterine.
Mituri despre sterilizare
- Animalele sterilizate devin leneșe sau obeze - Acest mit este fals! Nivelul de activitate și greutatea sunt rezultatul stilului de viață al animalutelor noastre. Alimentația echilibrată în fibre, proteine și acizi grași sănătoși este un aspect foarte important în dezvoltarea armonioasă a acestora. Spre exemplu, medicii veterinari după sterilizare recomandă o hrană special realizată pentru acesta procedură. Cum ar fi, hrană uscată ROYAL CANIN Sterilised 37, Petkult, Hill*s, si hrana umeda ProPlan, Advance
- Animalele de companie trebuie să se reproducă măcar o dată - Nu există nicio bază științifică pentru acesta afirmație. Reproducerea nu este esențială pentru bunăstarea și sănătatea blănoșilor noștri.
În concluzie, sterilizarea animalelor de companie este o decizie responsabilă pentru sănătatea câinilor și pisicilor. Beneficiind de acestea intervenție putem contribui masiv la reducerea înmulțirii necontolate și mai ales la sănătatea animalutelor noastre. Haideți să ne unim forțele și să creem o spațiu mai prietenos pentru aceste ființe necuvântătoare! 😺🐶❤️